Zomer 2022

Zomer is het beste mensen, zoals de meesten zich de vroegere hete zomers en winters herinneren: Koude winter, hete zomer. De katten vermaken zich prima, ze drentelen veel buiten zoeken koele plekjes alleen Toemba en Luca, die twee zijn aan elkaar gehecht, zie ik zusterlijk in de ochtend vroeg als ik de buitendeur open naar buiten rennen. Toemba ploft op een door Simone neergelegd kussen, Luca wil achter in de ren, dicht tegen de buitendeur aan zitten ook op een kussen.

Wat zijn ze toch lief!

Als ik beneden kom en zie dat Simone alle waterbakken weer heeft geboend de voerbakjes die schoon in de keuken staan en tevreden katten die snorrend door het kattenleven gaan, ben ik zo dankbaar.

Dat, ondanks het gevoel van mij ‘ik kan dit niet’ alles toch gewoon is doorgegaan, en Simone heeft daar zeker de helft aandeel in.

Eke dag komt ze, een vrolijke kreet naar boven waarna we heel wat af kletsen samen, ze is onmisbaar geworden voor de katten die haar net zo benaderen als mij. Soms heeft ze, net zoals ik rugklachten maar met een verbeten gezicht gaat ze naar de katten, voert, maakt de bakken schoon is opgewekt en vrolijk, typisch Simone.

Ik kan soms in diepe radeloosheid vervallen lieve mensen, het idee dat het baasje nooit meer terugkomt begin eindelijk in te dalen in mijn brein, dat bij ieder geluid een tik of klik ergens me doet opveren, daar komt hij aan.

Het is herkenbaar las ik op een site voor alleenstaande ouderen, veel mensen wachten nog op de verdwenen partner, maar weten ook net zoals ik, dat die nooit meer terugkomt.

Ik wil bij deze ook Thea van Geluk.online hartelijk bedanken, voor haar onvermoeibare bijhouden van de website, me aanspreekt op koeienfouten of ik vergat iets of zei iets totaal geks, ze is er altijd, reageert, plaatst uw en mijn berichtjes en maakt de website goed leesbaar duidelijk en helder. Dank je wel Thea voor alles.

Ik ben dolgelukkig dat het met de katten goed gaat. Na het inslapen van Loesje zijn er nog zestien oudjes over, die genoeg ruimte hebben om te liggen waar ze willen, te eten wat en waar ze willen en we zien ze genieten.

Manso is de vaste bezoeker van Simone. Ze zit nog niet op het stoeltje op mijn kleine slaapkamertje of hup Manso bespringt haar en geduldig met liefde zet ze hem op de grond waarna hij naar Toemba loopt en begint te plagen, maar Toemba heeft daar nooit zin in.

Sokje en Roestje, de twee dondersteentjes van het stel, kapen elkaars bordje leeg of Meppen er even op los, om dan elkaar te wassen en te slapen, onafscheidelijk zijn die twee schatjes uit Bergen op Zoom.

Patricia en Nick komen niet veel meer. Het is geen onwil, maar Patricia had van de vacaturebank een ander adres waar ze heen kon en ook Patricia missen we. Die komt als ze even tijd heeft aanwaaien en pakt de draad van het werk weer beet, voert, knuffelt, kamt en borstelt, maakt bakken schoon dweilt hokken uit zodat alles er netjes en fris uit blijft zien.

Ik kan er niets anders van maken lieve mensen het is eenzaam hier zonder GertJan en ik wil niet zeuren omdat er zoveel alleenstaande ouderen zijn, maar het is hard om elke dag weer, op vaste tijden de katten te helpen, voeren, borstelen, waarbij Sientje blijft protesteren, die heeft aan de zijkant van haar buik wat hardnekkige klitten door haar vrij lange en zachte haar, die ik maar niet weg krijg.

Wat ook zo heerlijk is dat een lieve buurvrouw van verderop elke keer mijn containers aan de dijk zet. Soms stinken de groencontainers en zijn te vies om aan te pakken, maar Diana doet het of het heel normaal is. Wat ben ik daar toch ook dankbaar mee en blij mee.

Er zijn paniek momenten, als alles dreigt tegen te lopen, of ik vergis me met een foute tekst of verkeerd ingeschatte dierenbestelling bij ZooPlus, zodat ik vrij snel daarna weer opnieuw moet bestellen.  De mensen van de Post zijn niet blij met de vaak loodzware dozen en pakketten, en soms gebeurt het dat iemand zijn hoofd stoot aan het kattenhangertje met plant dat in het portaal hangt. Een scheldwoord en sorry meneer, ik wilde nog waarschuwen maar toen was het al gebeurd.

Ik moet u ook eerlijk bekennen dat de eenzaamheid soms toeslaat, onbarmhartig en hard, tot Saar me komt troosten en wat zijn ze lief die kattenbeesten die kopjes komen geven en spinnen op mijn bed, mijn tranen afwassen jeetje wat klinkt dit theatraal, maar als dan de deur beneden opengaat en ik hoor: joehoe, ben er weer en daar komt Simone de trap op. We kletsen heel wat af Simone en ik, de band die is ontstaan is sterk, en ik mag op haar rekenen.

Iets kostbaars, dat ik koester en warm wil houden, want katten zijn de liefste wezens die ik ken, maar ze praten niet terug. Wel met hun lijfjes en met mimiek van hun kopjes, maar niet in woorden. Ze troosten door er te zijn, een nat bekje tegen mijn wang, pootje op mijn arm, voor jagers wat katten eigenlijk zijn vind ik dit heel bijzonder.

Er zijn op dit moment geen katten die medicijnen moeten. Ze eten allemaal goed en graag, mijn enige zorg is de voervoorraad op peil houden en dat valt niet altijd mee.

Vaak hoor ik dat honden goed en sociaal zijn bezig zijn en wordt niet geloofd dat ook katten dit in zich hebben, maar anders. Ze voelen aan wat niet is uit te leggen, geven antwoord met troost door een pootje of geluid, maar laten zich niet dwingen aan een riem of op commando. Als ik eens hard vraag of Sientje even opzij wil op het aanrecht keert ze zich hooghartig om, springt op de grond en weigert het bordje eten. Tot ik me omdraai op weg naar boven en ze aanvalt op haar eigen bordje lekker kattenvoer. Ik vind dat prachtig mensen, zo kan eerlijkheid ook zijn, en een kat is gewoon goudeerlijk.

Ik weet niet of u nog steeds geniet van de warmte, voor mij mag het best wat koeler, zodat we weer fijn warm kunnen worden in ons bed en niet zoal nu, afkoelen met ventilators. Wat bewonder ik de katten die met hun dikke jas aan rustig blijven, kalm doorgaan met leven eten en drinken, net zoals het uitkomt en nooit mopperen, iets dat hun vrouwtje veelvuldig doet, als de kastlade weer leeg is of de papier voorraad compleet, om naar de container te sjouwen waar een andere aardige buur dat voor me weghaalt.

Het leven is de moeite waard en katwaardig.

Ik wens u nog een mooie zomer en goede nazomer toe.

1 gedachte over “Zomer 2022”

 1. Zojuist een financiële donatie gedaan.
  Wilde het bestellen bij zooplus. Maar kon geen adres vinden.

  Ik weet dat het geld goed besteed word.
  Veel liefs en knuffels voor de katten.
  Waardering en applaus voor jullie belangeloze liefdevolle inzet

  Beantwoorden

Plaats een reactie