Saartje

Terug naar katten

23-22-2021: Het gaat inmiddels weer wat beter met Saar. Verandering van kamer wil nog wel eens helpen, en in de grote kamer heeft ze meer ruimte, maakt ’s avonds vaak een vlieg en ren ronde, en dat i maar goed ook. Natuurlijk is voor Saar het leven geen normaal kattenleven, maar dat kan ook niet met dit bange poesje, die overal van schrikt. Maar, pas op, toen Prinsje onbevangen binnen kwam wandelen petste de poot van Saar in haar kopje, ik had te doen met dit witte liefje, die snel naar de overloop vluchtte, en hier niet meer naar binnen durft. Dus, Saar is niet enkel maar lief maar ook dominant. We proberen om haar vaak naar beneden te krijgen maar ze rent, zodra er een deur openstaat direct terug naar haar eigen kamer. Dan maar niet natuurgetrouw met andere katten samen, ze voelt zich in ieder geval veel beter dan toen ze zo ziek was. Eet goed, is stapelgek op kattenstaafjes waar ze niet teveel van krijgt, maar wel regelmatig, waarna ze haar bakje brokjes weer leegeet.

05-09-2021: Saar is ziek geweest, en nog erg ook. Ze begon ermee om steeds vaker in de ochtend een haarbal te spugen. Voor een keertje is dat niet erg, maar toen Saar op een ochtend onheilspellend begin te huilen wist ik dat er iets mis was met deze troetelkont. De Dierenarts nam bloed af, waaruit bleek dat ze een ernstige maag/darmontsteking had en Saar kreeg een drankje.

Dat wilde ze niet, en elke middag en avond was er een gevecht om het spul in haar bekje te krijgen. Ik vond dat het niet genoeg hielp, ze bleef hangerig, at niet en lag in verkrampte houding van de pijn. De tweede keer bij de DA bleek dat ze niet is afgevallen, een goed teken want ik was ongerust. Ze kreeg een injectie serenia, zodat we zeker wisten dat ze het niet uit kon spugen. Saar moet licht verteerbare brokjes, want natvoer heeft ze nooit willen eten, en toen ze de 2e keer uit haar vervoersmandje kwam begon ze direct de nieuwe brokjes te eten. Nu ligt ze weer uitgestrekt en ontspannen naast me, dus het gaat weer beter met dit kleine lieve dikkerdje.

17-07-2021: Ik beken schuld. Omdat ik Saar als mijn eigen lievelingskat heb gevormd. Dat was niet moeilijk, want slapen is de grootste hobby van dit parmantige dikkerdje, dat altijd op bed zit of ligt, altijd lief is op haar rug rolt met de pootjes omhoog, en geniet van buikje kriebelen.

Mensen vragen of ze soms zo verwend is, en ik beken wederom. Ze is schandalig verwend, maar:
Ze kwam hier als kitten, met twee roetzwarte zusjes en ze heetten toen Ditje, Datje en Doetje. We vingen op verzoek van een collega voor één keertje voor nood, een nestje kittens op en wat is dat ongelofelijk leuk om e doen. Maar, kittens worden poezen, en het nestje moest terug naar het asiel toen ze dertien weken waren. Op mijn vraag of kopers de kittens bij ons mochten bekijken werd positief gereageerd door dat asiel. Er kwam iemand die Ditje koos en meenam, daarna werd Datje verkocht, en Doetje bleef in haar eentje achter. Ik heb haar direct ontvoerd naar de slaapkamer, waar ze zich heerlijk voelde. Haar laatste kitten vaccinatie haalden we nog bij de DA van het asiel, en toen Saar 8 maanden was kon ze gesteriliseerd worden. Ze was niet eens erg krols, alleen nog liever dan anders en dat kon eigenlijk niet eens. Ze had nergens last van en groeide voorspoedig op, maar bleef bang voor andere katten, en zat het liefst op dat kleinste kamertje van het huis. Daar kwam al snel een kattenbak en ze kreeg ’s avonds eten.

Bij het grootbrengen van de kittens hielden we in ons achterhoofd dat natvoer niet slim was misschien, je weet nooit waar de diertjes terecht komen en of ze wel natvoer krijgen. Beter niet wennen dachten we, dus Saar eet nog steeds geen natvoer, maar brokjes. Als u dacht dat brokjes niet dik maken en natvoer wel heeft u het mis, kijk maar naar Saar, ze is breed en lang, lief en erg bang. Óf er slim, want laatst kwam ze Mikey tegen die niet opzij ging zoals gewoonlijk, en Saar gaf hem een flinke mep, dus zo bang is ze ook weer niet de dondersteen. Ze gaat ’s nachts op mijn hoofdkussen liggen en als ze goed geluimd is pakt ze in de nacht mijn hoofd alsof ze een jong heeft en ‘wast’ mijn haar, nog nooit heb ik een dier gehad dat zo lief en zachtaardig is als onze Saar.

03-03-2021: Saartje is vandaag naar de dierenarts geweest. Ze was niet lekker gaf een paar keer over en dat is zeer ongewoon voor deze gezette allerliefste zwarte poes. Ze heeft een virus te pakken, ze gaat tegenwoordig elke dag zelf naar beneden, onder een beetje dwang van mij omdat ze te zwaar is. Een klein beetje beweging is wel het minste wat ze nodig heeft, maar zo loopt ze ook van alles op via de andere katten. Ze heeft een AB kuurtje, dat geeft elke avond een gevecht, want Saar is, hoe lief ook, erg tegen pillen in nemen.

Naamswijziging Svenska:

De betekenis van onze Sarah is Lief, Roemeens dat hebben we geleerd van Helena, onze hulp in nood, die elke woensdag hier komt om te helpen alles schoon te houden.
De naam past ook veel beter bij dit katje, omdat ze een echt warm en lief moedertje is.

Voel ik me niet goed en lig op bed, Sarah is er, klauwt met haar voorpootjes in mijn haar en wast mijn gezicht, als een moedertje dat haar kindje troost.

Dank je wel Helena!

11-08-2017: Svenska deed woensdagavond vreemd. Ze ging voor de melk zitten maar dronk niet, haar brokjes bleven onaangeroerd. Ze kwijlde, dus donderdag direct naar de DA, die zag dat Svenska loszittende tanden had en een rotte kies. Voor een zo jong poesje best raar. Volgens de DA heeft ze heel kleine dunne tandjes en kiezen, waarvan er verschillende los zaten. Vrijdag is Svenska geopereerd, er kwamen drie kleine tandjes en twee bovenhoek tandjes mee. Bij thuiskomst at ze direct haar bakje brokjes leeg en heeft de hele nacht dor geslapen. Nu loopt ze weer door het huis!

17-02-2017: Svenska is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen poes, die als hobby heeft katje tikken.

Ze plaatst zich op de ronde krabpaal bovenaan de trap, en elke kat krijgt een vriendelijk tikje, waarna de bewuste tikker hoogst verbaasd omkijkt. Svenska heeft zich dan verstopt in de krabpaal. Dondersteentje.

Ze blijft een wat gereserveerde poes, die om alle probleemkatten heen wandelt, haar eigen gangetje gaat en elke avond voor de slaapkamerdeur wacht tot die eindelijk opengaat.

Daar eet ze een hapje, wast zich uitgebreid op bed, en wacht tot eindelijk het licht en de tv uitgaan. Dan eet ze nog een hapje en floept onder het dekbed, waarna ze in slaap valt.

Een snoezig poesje waar we allemaal gek op zijn.

Van Svenska was nooit een update nodig, omdat dit kleine lieve poesje nooit problemen heeft gehad.

Sinds het overlijden van Droppie ons eigen lieve poesje, heeft Svenska met haar rustige koele karakter haar rol overgenomen. Ze zat een week na het begraven van onze lieveling voor de slaapkamerdeur, en bleef daar zitten tot we die openden. Svenska wipte naar binnen, sprong op het grote bed en bleef daar tot de ochtend. Ze ging niet zoals Droppie op mijn hoofdkussen liggen, maar kroop onder het dekbed, waar ze bleef liggen tot de volgende dag.

Tegenwoordig laten we haar wat eerder binnen als ze voor de deur zit, en als we boven komen rolt ze op haar rug en wacht op een tril kusje op haar buikje. Vertederend maar beslist, dat is in het kort gezegd Svenska: Gereserveerd naar vreemden en vooral erg lief.

Op 27 december 2016 zat ze beneden op tafel, waar het mooie kerststuk stond dat ik van GertJan had gekregen. Met lange dennennaalden erin, en voordat we in konden grijpen begon Svens te kokhalzen, waarbij veel water uit haar bekje kwam. Ze heeft door gekokhalsd tot ik haar een dot vitaminepasta in het bekje deed, en daar is ze gelukkig dol op. Langzaam zakte het af, maar we bleven met een vage onrust, waar is die naald gebleven en heeft ze inderdaad een dennennaald ingeslikt?

Het ging goed, ze gedroeg zich als vanouds, rustig nooit in paniek kalm en lief, tot ze vorige week begon te spugen. Elke avond, en alles kwam er weer uit. Natuurlijk zijn we naar de dierenarts gegaan, die geen oorzaak kon vinden maar het braken afbrak d.m.v. een injectie.

Ze wilde niet worden aangehaald, rolde niet op bed, en was Svenska niet meer. Geleidelijk zagen we haar opknappen, maar ze at niet. Met in ons achterhoofd de ellende van Droppie waren we pas gerust toen ze een stukje van een staafje at, en nu is Svenska weer helemaal zichzelf.

Svenska is ook uiterst gevoelig voor vlooienbestrijdingsmiddelen, dus dat ze allergisch kan reageren weten we nu zeker.

Voor alle zekerheid nemen we nooit meer dennentakken of giftige planten in huis, voor je het weet is je kat vergiftigd, al is Svenska de dans ontsprongen en rent ze weer vrolijk door het huis.

Svenska

Juni 2011: Svenska is de jongste van het kattenspul. Ze kwam hier met twee zusjes, drie kleine zwarte donsjes. Lief zachtaardig en…. onder de luizen. Ondanks onze principiële voorkeur om uitsluitend oude katten op te vangen zijn we gezwicht voor de smeekbedes van een toenmalige collega om gastgezin voor kittens te worden. De katjes zouden 6 weken hier blijven. En, omdat het asiel te Breda wel akkoord ging kijkers bij ons thuis te laten komen hebben we deze schatjes opgehaald.

De volgende dag al waren ze in het rieten mandje gekropen en zaten met zijn drietjes lief te wezen. Ditje Datje en Doetje hadden we ze genoemd.

Foto’s van het stelletje op de drukke kitten website van asiel Breda hadden succes.

Spoedig kwamen er kijkers, die Ditje en Datje kochten.

De dames namen de moeite om na afrekening op het asiel Breda weer hier te komen, en Doetje bleef alleen achter. Ze kreeg de vrijheid en kroop het liefst in schone was voor haar schoonheidsslaapje.

Ze werd niet krols, enkel een beetje liever dan anders. Drentelde door het huis en vond in Lub haar grote vriend.

Lubke heeft bij veel katten een leegte achter gelaten en niet alleen bij de katten.

Veel waren de weg kwijt waaronder dropje I en zijn overleden.

Terug naar katten