Kattentaal 

nieuwsbrief Dintelkat 24-08-2019

Blacky overleden

Op 1 augustus overleed plotseling Blacky. Lees in het herdenkhoekje meer over deze allerliefste kater.

Nieuwkomers Aycha, Silver, Whiskas en Swiepie

Met spoed geplaatst door maatschappelijk werk. GertJan heeft ze opgehaald, waarna we ze twee aan twee in de dubbele opvanghokken plaatsten. Het is heerlijk om ze nu te zien, schrikkerig voor vreemde geluiden en mensen genieten ze zichtbaar van hun eigen plekjes, voer en voorzichtige toenadering van ons. 

We zouden het fijn vinden als ze de twee trappen opklommen, daar is ook nog ruimte zat. Voorlopig zijn we al blij dat ze goed gezond zijn en eten, niet meer wegkruipen als ze ons zien, en genieten van de buitenlucht. Alle vier zijn ze even lief, Swiepje is de brutaalste en durft al om snoepjes te vragen.

Nieuwkomer Saya

Saya werd hier geplaatst omdat haar vrouwtje is overleden. Ze heeft een goed leven gehad, is erg lief en aanhankelijk, maar natuurlijk nerveus door de verhuizing. Lees meer over haar in het ziekenhoekje.

Ziekenhoekje: Dwarrel, Boris en Saya

Dwarrel

Dwarrel was weer zo verkouden dat we hem boven aan de trap hoorden ademhalen. Hij was ziek genoeg om zich op te laten pakken en in de vervoersmand om naar de dierenarts te gaan. Deze vermoed dat Dwarrel door zijn achtergrond een slechte weerstand heeft, en de chronische verkoudheid steeds terug zal komen. Hij blijft bijzonder bang voor abnormale dingen als opnemen en zijn neusje schoonmaken. De eerste keer lukte goed, omdat Dwarrel op de poef zat, zo kon ik hem makkelijk zijn pillen toedienen, en het neusje schoonmaken, terwijl GJ hem goed vasthield. Dwarrel verwachtte het niet dus konden we hem overvallen. De 2e keer was dat onmogelijk. Als hij ons zag vluchtte hij op plekjes waar we hem niet konden bereiken. Christa kon hem goed vastpakken toen hij in de kattenbak was gevlucht. Nog drie keer te gaan.

Boris

Boris de 20-jarige rode kater had pijn bij het eten. Op 15 augustus is hij geopereerd onder een klein roesje, om de laatste twee rotte tanden te verwijderen. Hij eet inmiddels weer goed, maar helaas waren zijn nierwaarden schrikbarend slecht, hij krijgt net zoals Vino Semintra. Dat Boris niet lang meer bij ons zal zijn weten we, en zodra hij tekenen van pijn of ziekte vertoont moeten we beslissen over deze leuke lieve kat, met nog steeds een eigen karakter waarbij hij duidelijk maakt wat hij wil, en vooral wat hij niet wil.

Saya

Saya wilde gisterochtend niet eten en bleef liggen. Gelukkig niets ernstigs, de verhuizing zal zxeker meespelen bij dit schatje. Ze knapt snel op dankzij de AB, en eet weer goed.

Baukje en Kleintje haar huis

Misschien heeft u Baukje en Kleintje gemist in het smoelenboek, maar ze zijn allebei springlevend, en weer thuis bij hun vrouwtje. In dit speciale geval maakten we een uitzondering, want katten tijdelijk opnemen hoort niet bij onze mogelijkheden.

We zijn erg blij dat ze weer thuis zijn en het goed naar hun zin hebben.

Duke vangt een mus

Er zijn verschillende vogelnestjes in de buurt, en bij het uitvliegen in het late voorjaar komen de jongen soms op de raarste plaatsjes terecht. In onze kachelpijp bijv. Voor de zoveelste keer gingen de oortjes omhoog, leek het alsof er een tram belde, en namen veel katten plaats rond de kachel, om aan het vogeldiner te beginnen. Het vogel protocol: Froodo, Monster, Sientje Vino, Mies Hurby en vaak Keetje en Grimmel naar de gang, de deur stevig dicht. Duke lieten we liggen, ´die jaagt niet meer´.

Als GertJan de kachelpijp een stukje verschuift, stel ik me op bij de keukendeur. Bij de eerste poging durfde het musje niet naar buiten, dus ging ik mijn gang. Na wat geritsel keek ik om en zag Duke met een bolle toet, mus tussen zijn tanden. Na wat wrikken liet hij los, en ik zag geen wond in het hijgende mussenlijfje. Zette het op het balkonnetje in de geraniums. Een half uurtje later was hij weg. Er ligt een kunststof rooster op de kachelpijp met openingen van ruim een centimeter, daar kan nog net een jonge mus doorheen.  Een stukje gaas erop zou mooi zijn, maar die pijp is onbereikbaar. Wie raad weet mag het zeggen.


Communiceren met katten

Praten met dieren kan natuurlijk niet, maar via hun lichaamstaal kan je ze goed leren kennen.

Het stukje in de vorige nieuwsbrief over onze kwekkende kattengroep beneden was natuurlijk verzonnen door mij, omdat het zo de makkelijkste manier is om uit te leggen waarom katten zich gedragen zoals ze doen. Inclusief geluiden onder elkaar waar veel verschillende niveaus zijn in hardheid of dreigend grommen enz.

Natuurlijk weet ik dat dieren niet kunnen praten, maar ze zeggen met hun houding, stemgeluid en mimiek meer dan pratende mensen.

Dieren hebben niet het vermogen om te jokken, kwaad te spreken mensen diep te beledigen, of om complimentjes te geven.

Als een kat op schoot springt en begint te spinnen zie ik dat als een compliment. Toch kan spinnen op een bepaalde hoge toon alarm zijn, en is de kat ziek.

Grote katten in de wildernis kan je niet vergelijken met gewone huiskatten, die zich zeker voor de helft hebben gedomesticeerd aan ons mensen.

Elke kat is anders, daarom is iedere kat uniek, en verlangt een geheel eigen aanpak. Het blijven katten, soms ontwapenend lief en soms totaal onberekenbaar.

Voeding vachtverzorging en algemene behandeling is eender, maar aan de lichaamshouding van een kat kan je veel over zijn karakter leren.

Dat een kat onderling niet communiceert met zijn soortgenoten is hier niet te merken. We zien en horen het duidelijk als er ruzie is onder elkaar, maar er is ook mee leven.

Is een kat behoorlijk ziek, dan komt er altijd een andere kijken. Moet een kat een lastige behandeling ondergaan, dan zie je oortjes in de nek bij de anderen, een pootje op je hand, en rust als alles weer normaal is.

De krabpaal schoonstomen is voor Froodo reden om me indringend aan te kijken, heen en weer te rennen van paal naar tafel, in mijn nek te springen als het te lang duurt, en volledige tevredenheid als ze weer bezit neemt van haar eigen krabpaal, 

Misschien is het observeren van katten mogelijk als je zoals wij, dag en nacht met 47 katten leeft. We zien duidelijk vriendschappen, het opkomen voor zwakke katten en een leider (Grimmel) waar ze allemaal naar luisteren.

Familiebanden zien we niet, wel rouw en verdriet, heimwee en lol, waarbij ze rollend over de vloer met elkaar spelen elkaar wassen en samen leven.

Degenen die buiten de groep vallen hebben daar absoluut geen problemen mee, zolang hun eigen plek niet wordt ingepikt. Sulletje Tuttie en luie Truike komen niet van hun eigen plek, behalve voor een ommetje door het huis en buiten. Ze bemoeien zich amper met de anderen en gaan hun eigen gang. We hebben ze naar boven gehaald maar zodra de deur opengaat rennen ze weer naar beneden. Tuttie nemen we daarom vaak mee naar boven, dan wordt ze gedwongen de trap af te rennen. Dat doen we ook met Svens en Tiamo, alle drie behoorlijk zwaar, om te voorkomen dat er diabetes ontstaat.

Op dieet zetten is moeilijk omdat er altijd verse brokjes staan. Daarom proberen wij ze zo te activeren.

Vergelijken van katten met mensen is zo jammer. Daarmee verliest de kat zijn uniek zijn, zijn eigen karakter en dat is zo zonde van deze wonderlijk mooie en intelligente dieren.

Erkennen van de sterke intrinsieke waarde van katten zou geweldig zijn, zodat ook deze dieren bij de wet beschermd kunnen worden. Nu zijn katten nog steeds gevonden voorwerpen, als ze op straat worden aangetroffen.

Ze spreken geen mensentaal, maar hebben hun eigen communicatie waarmee ze ons in ieder geval steeds weer onder de tafel krijgen, en hun soortgenoten die anders willen om de pootjes winden.

Hier kunt u er meer over lezen: https://www.kijkmagazine.nl/science/katten-wild-naar-gedomesticeerd/

Omdat behoud van landschappen belangrijk is, als deze er door de klimaatsverandering en droogte over een paar decennia tenminste nog zijn. 

Lees: Gevolgen klimaat verandering

Herdenkhoekje Blacky

Hieronder de laatste update van Blacky. Wat heeft hij het nog lang volgehouden en wat genoot hij van aandacht, eten en vooral kroelen. Het zou egoïstische zijn om hem zijn rust niet te gunnen, die heeft hij dubbel en dwars verdient. Dank je wel lieve zwartkop, dat je een poosje bij ons was.

  • 01-08-2019: Blacky is ingeslapen. Toen GertJan bij de dierenarts kwam was hij al bijna overleden. Vanmiddag om 12.00 uur at hij zijn bakje lievelingsvoer nog leeg, maar kon niet meer staan daarna.
    Hij kroop onderin de keukenkrabpaal en reageerde bijna niet meer, alleen het puntje van zijn staart, en hij tilde zijn koppie nog op als ik hem kroelde.
    Hat was tijd voor deze allerliefste kat waar we in korte tijd erg aan gehecht zijn geraakt. Hij was altijd lief, spinde altijd, maar Blacky was op. Dat mag ook wel als je 22 jaar bent geworden.
    We missen hem!
  • 01-08-2019: Blacky was naar boven gegaan en zonderde zich af. Hij eet goed maar loopt slecht. We hebben hem weer naar beneden gebracht, en gisteren kwam hij nog op het geluid van de voerbakjes af. Vanmorgen bleef hij liggen, at wel zijn bakje leeg maar loopt niet meer, valt om als we hem op zijn pootjes zetten. Vanmiddag naar de dierenarts en we vrezen dat dit de laatste reis wordt van onze Black, waar we in korte tijd aan gehecht zijn geraakt.

IC