Maandje gesloten

 • Dat maandje gesloten zit er al bijna op, in het onderste stukje leest u hoe we onze dagen slijten.

 • Franske is helemaal thuis. Hij had bij aankomst een vies oogje dat ik reinigde, maar toch ongerust was omdat het bruine vocht wees op 'iets'. Maandag is hij bij de dierenarts geweest die diagnosticeerde dat er lichte niesziekte zit. Franske heeft een langwerkend AB, en at gisteravond zijn bakje weer schoon leeg. Alsof hij hier altijd is geweest, komt hij op schoot, vraagt met zijn poot aandacht en is ongelooflijk lief.

 • Sabina Hartemink heeft dit lieve poezenbeest financieel geadopteerd, omdat haar eerdere adoptant Boris I is overleden. In het gedenkhoekje leest u wat er gebeurde met deze lieverd, die 13 jaar bij ons is geweest.

 • Lapje is inmiddels thuis, maar zal niet snel toenadering zoeken. Ze is er inmiddels achter dat de buitenlucht heerlijk is, maar dat hekken gesloten blijven en rendeuren dicht. Dat viel vies tegen voor dit angstige allerliefste poesje, die erg bang is maar steeds wat toegankelijker wordt. Het komt wel goed met dit lappie, ze heeft tijd nodig.

 • Er kwam een lief mailtje van de familie van Mies.

Mies is opgehaald door Gertjan omdat haar vrouwtje ernstig ziek was. Ze had zoveel moed en liefde voor Mies, dat ze zelf haar poezel in het reismandje deed. Mies had daardoor geen stres, stapte hier uit haar mandje, ging voor het raam zitten en was thuis. Dat is alweer een jaar geleden, en de familie van het vrouwtje schreef dat ze veel dachten aan Mies. Op de foto's hieronder ziet u een tekening van de kleindochter, en het pakketje dat vanmorgen kwam.

Ontroerend, en voor ons een bemoediging: Daar doen we het voor, ook om mensen te helpen.

Dank u wel mevrouw en kinderen Miesje! Ze heeft al aandachtig geroken aan de muis, maar Miesje wil niet gestoord worden in haar middagslaapje. De snoepjes heeft ze geproefd, ze vond ze heerlijk.

 • Van Sabina Hartemink kwam weer een enorm verrassingspakket met dozen Felix, Kong speeltjes en blikjes luxe voer. De dondersteentjes konden niet wachten tot de Kongs uit de verpakking waren, ze zijn er gek op. Dank je wel Sabina.
 • Ook kwam er een groot pakket, waarin een grote klok, met een tekening van Franske erop. Dat heeft Sabina samen met Helen Art On Wood geregeld, die de mooiste dingen maakt.Dank je wel Sabina en Helen.

Op weg naar beneden met een was die opgehangen moest worden hoorde ik rare geluiden uit de benedenruimte, waar een stel katten miauwde. Ik hing de was buiten en wilde wat uit de vriezer pakken, en keek om het hoekje wie er zoveel te kwekken had. Ik zette mijn kattenvertaalmachientje aan en wist niet wat ik hoorde.

Miep, de kat die weken in het plafond heeft geleefd had het grootste woord.

'Ik heb op de vloer gekakt, want de bakken waren weer vies. Het is al laat, en geen mensman gezien met zakje en schepje. Pff ze denken toch niet dat ik op de kak van jullie ga kakken?'

Haar grote ronde ogen keken verontwaardigd rond.

'Nou,' zei Tutti, 'dat ben ik niet met je eens viezerik. Ik ben al veel langer hier dan jij, en vroeger was ik zo bang dat ik niet op de bak durfde. Ik deed alles van angst in mijn bed. En altijd werd het weer schoon gemaakt, schone lakentjes, en kreeg nog lekker een bakje voer en snoepjes toe. Zij, die mensin die je altijd te pakken krijgt ook als je niet wilt, fluisterde van alles in mijn oortjes. Geeft niet lieve Tuttebol, ben je in de steek gelaten en hebben ze je zomaar hier gebracht omdat ze naar het buitenland gingen? Arme lieverd, kom maar hier en dan knuffelde ze me, en ik had net gekakt. Ze maakte het schoon, en ik vind ze heel lief hier hoor.

'Dat is zo, maar ik wil gewoon een schoon toilet, en een schone etensbak, en daarmee uit.'

De ogen van Miep rolden, toen Truike zich ermee ging bemoeien.

'Ik was het eerst hier en jij bent een ondankbaar kreng, kroop nota bene in het plafond, die mensin en mensman stonden doodsangsten voor je uit. Bakjes voer voor mevrouw, roepen en tikken, en 's nachts kwam je beneden, at gauw al ons eten op en schoot het gat weer in als je ze hoorde. Kreng die je er bent.'

De anders zo bedaarde Truike stond op en liep naar Miep, bleef voor haar staan en blies, zodat Miep een beetje achteruit ging. 'Denk erom vieze straatlel, anders krijg je met mij te doen, en ik zal dit aan je moeder Keetje vertellen. Je mag wel wat liever zijn omdat je hier bent, stel je niet zo aan koude kakker, nette katten poepen op de bak, dus jij bent een vieze kat. Heb jij je al eens gewassen en je vacht verzorgd? Ze mogen niet aan je komen puh, doe dan zelf je plicht.

Baukje bekeek alles van haar eigen krabpaal, en deed ook een miauw in het zakje.

'Ik mag misschien weer samen met kleintje naar huis, en zal jullie niet missen, altijd maar dringen met eten en kijken wie er het meeste krijgt, gatverdarrie en jullie waren ook stikjaloers toen wij bezoek kregen van ons vrouwtje.

'mwauw ' zei Kleintje, wat maken jullie veel herrie, ga slapen ik ben toe aan mijn middagdutje.'

Miep stond inmiddels rechtop, met haar koninklijke staart recht overeind.

'Dat kan wel wezen, maar ik ben lekker toch de mooiste van jullie allemaal, en was mijn eigen vacht, en mij krijgen ze echt niet te pakken. En zeg het maar lekker tegen mijn moeder, daar ben ik ook niet bang van, al geeft ze me af en toe een oplapoot, ben niet onder de indruk. Ik ben Miep de onverschrokkene en dapperste kat van Dintelkat. Oei daar komt mensman met zakje en schepje, ik ga naar buiten daaaag,' ze zwiepte met haar staart en liep me voorbij, regelrecht de ren in naar de hoogste krabpaal.

 • En ik werd weer wakker. Pakte een vega hamburger uit de vriezer en liep peinzend naar boven. Soms is het hard om de waarheid over jezelf te horen.
 • Naast het kattenrusthuis dat we zijn, leven we natuurlijk ook zelf in dit kattenhuis.
 • Ons privéleven is inmiddels versmolten met het kattenleven, waarbij de katten op de eerste plaats komen.
 • Klussen zoals het opschilderen van de kattenkeet, kapotte dingen maken de tent witten, de buitenboel bijhouden troep naar de milieustraat brengen etc., komen voor rekening van Gertjan. Daarom besloten we om de maand juli te sluiten, en kon Gertjan eindelijk de keet schilderen. Die glimt weer, het trapje moet nog wat streken omdat dat pas geschilderd kan worden als de keet gesloten is, en de katten veilig binnen zijn. Dat is in ieder geval gebeurd, én er is een nieuwe kraan in de keuken. Heerlijk om geen plassen meer op het aanrecht te hebben, waar Boris graag doorheen spetterde.
 • Het dagelijkse kattenritme gaat altijd door, ook tijdens 'vakantie' weekenden en feestdagen.

 • Sinds Christa elke woensdagmiddag komt is het een stuk makkelijker geworden op die dagen. Ze kan heel goed met de katten overweg, signaleert dingen, en doet veel. Een echt kattenmens die onmerkbaar te werk gaat, en deze keer zelfs Svenska een vlooienpipet kon toedienen. Svenska is ontzettend lief maar het bloed van haar wilde vader komt er af en toe uit. Bij de minst kleine onverwachte beweging van mij is ze dagen van streek, en Christa heeft dat met de vlooienpipet kunnen voorkomen. Hard nodig want Svenska is allergisch voor vlooien. Christa maakt trouwens ook de mooiste foto's. Kei van een meid. Ook kan ik af en toe met Gertjan mee, a.s. woensdag bijvoorbeeld, als hij weer een keer naar Dierenlot mag om kattenvoer op te halen. Heerlijk, daar verheug ik me nu al op, want Christa past op de katten.

 • Het dagelijkse werk begint ermee de voerbakjes van de vorige avond te verzamelen en af te wassen, na te spoelen en klaar te zetten voor de eerste voerbeurt van de dag om ca. 12.00 uur. Daarna worden de bakjes (43) weer verzameld per afdeling, en worden om ca. 14.00 uur alle kattenbakken schoongemaakt.
 • Met de nieuwe PeeWee bakken die nu beneden en boven staan is het een stuk minder werk, want kattenbakken boenen is er niet meer bij. Een kwestie van drollen scheppen en de onderbak leegmaken, afspoelen en klaar. De volle zakken zetten we in de gang, waarna we die leegmaken in de containers in de poort.
 • Na de bakken zijn de vloeren aan de beurt. Een enkele keer vegen we de tent (weekeinde) en dweilen alles na met een fris sopje. Elke dag maak ik beneden de vloeren schoon met de elektrische mop, omdat de stoomzuiger het af liet weten door de enorme hoeveelheden haar die hij weg moest werken. De mop doet het prima, al is het jammer dat er geen hulpstukken bij zitten, onder de bank en kasten doen we het eerst met de hand. Een dagelijks ritueel, hard nodig omdat veel katten bij elkaar veel bacteriën geven, en zo kunnen we het ergste voorkomen.
 • Om 18.00 uur krijgen de katten de 2e natvoerbeurt, hetzelfde ritueel als om 12.00 uur.
 • Tussendoor heb ik het eten klaar en eten we zelf, nadat de katten hebben gegeten, anders is er geen pieper veilig op ons bord, en de vega plak vliegt regelmatig aan een kattenpoot de lucht door. De nieuwsgierige aagjes zitten gezamenlijk om ons heen geduldig te wachten tot een bord op de vloer beland, en snuffelen wat daar nog op ligt. Met de neusjes omhoog vertrekken ze daarna, geen mayo, geen visje en ook geen stukje vlees? Met zijn allen wandelen ze vervolgens naar beneden of boven, vlijen zich neer op liefst schone bedjes en doen hun avondslaapje.
 • Om 22.00 uur begin ik de pillen van de dag klaar te zetten, met plakkers erbij wat voor wie is.
 • Daarna weer een voer ritueel, waarbij ze het nachthapje krijgen. Overigens krijgen ze altijd hapjes, en geen volle bakken. Het gaat er om dat de spijsverteringsorganen blijven draaien, en het blijft opletten dat ze niet te zwaar worden, i.v.m. ouderdoms diabetes.
 • Dat een kat geen klok kan kijken is niet waar, want ze vertellen precies wanneer het NU tijd is voor eten. Wachten we een keertje omdat we een spannende film af willen kijken dan volgen er maatregelen van het kattenvolkje. Drentelen, ruzie maken voor en bovenop ons zitten, Boris gaat zelfs pal voor de tv zitten, en Sientje uit haar ongenoegen door constant met haar poot op mijn arm te tikken.
 • Op elke verdieping staan bakken kwaliteits droogvoer, waterfonteinen en bakken fris water.
 • Dan volgt het lastigste ritueel van de dag: Medicijnen ingeven. De slachtoffers zien het al aankomen de spuitjes worden klaargemaakt, en verstoppen zich. We smeren een dot haarbalpasta op onze hand, pakken het slachtoffer op, kroelen flink zodat ze spinnen en duwen vervolgens voorzichtig het bekje open. Daarna een beetje pasta op het tongetje, zodat ze de vieze smaak van de pil niet proeven, slokje water in het andere spuitje en een dikke kroel toe. Het hangt ervan af of er ziekte heerst, maar kan gebeuren dat er zo een stuk of 10 kattenpoezels aan de beurt komen.
 • Als we daarmee klaar zijn drinken we nog een bakje koffie, en dan is het meestal zo rond half twee dat we naar bed kunnen, na de melkronde die ze krijgen voor het slapen gaan.


 • Tussen de katten door is het ook een huishouden. Eten koken, alles ontdoen van kattenharen, wassen en kattenwassen, toiletten reinigen keuken schoonmaken en de bovenverdieping schoonmaken, katten- en mensenbedden verschonen douche reinigen en alles waar de katten en wij komen. Gertjan neemt meestal de benedenverdieping voor zijn rekening. Omdat hij nu de vloer zuigt en dweilt en de kattenbakken doet kan ik deze nieuwsbrief voor u schrijven.
 • We gaan dus heel laat naar bed, en staan daardoor ook later op. Daarom ook willen we liever geen bezoek in de ochtend of zelf ergens heen. 

 • Ik hoop echt dat u het begrijpt als we vragen of u in de middag wilt komen, of dat wij graag in de middag de hoognodige afspraken na lopen. Het kan niet anders helaas. We leiden nu eenmaal een kattenleven, en vinden dat nog steeds hartstikke leuk. Maar een beetje begrip van mensen zou zo fijn zijn, we proberen het echt iedereen naar de zin te maken maar de katten gaan altijd voor.

We wensen u als u vakantie heeft een fijne vakantie, en als u gewoon thuisblijft, een fijne juli/augustusmaand toe, met veel gezondheid en dierenliefde.

Hartelijke groeten,

Ineke, ook namens Gertjan en de Dintelkatten


Herdenkhoekje: Boris

Vaste lezers van deze website weten dat Boris en Romeo uit een asiel komen. Allebei schuw en bang, maar goed gezond, en na een dik jaar volledig gesocialiseerd.


Boris kreeg echter blaasproblemen en heeft een keer kantjeboord een blaasafsluiting doorgemaakt. Het nare van veel katten hebben is dat we voor Boris wel struvietvoer hadden, maar Boris de lekkerbek ging beneden eten, waar gewone RC brokjes staan. 


Hij was een paar dagen niet lekker, en toen ik hem zag persen op de kattenbak is GertJan direct naar de dierenarts gegaan. Hij zat vol, en kreeg een katheter. De grote bench kwam weer beneden, en Boris knapte wat op. Totdat de katheter uit zijn kontje stak en Boris zichtbaar pijn had. weer naar de dierenarts, die merkte dat zijn nieren zeer slecht waren, een bloedonderzoek bevestigde dit.

Twee keer moest hij een roesje voor een nieuwe katheter, en toen we merkten dat hij niet at besloten we samen met de dierenarts om hem dan maar zonder katheter te laten, omdat hij wel had geplast, en hem los te laten. 

Maar, Boris at niet en dronk ook niet meer. Zijn lievelingskostje rauwe rosbief met leverpastei liet hij staan, toen hij in de ren op de hoge krabpaal lag. De volgende morgen kwam hij niet meer overeind en was duidelijk doodziek.

De dierenarts bevestigde dit, en wat we nog voor deze lieverd konden doen was hem rust geven.

Die kreeg hij.

Wat missen we deze allerliefste kat, die aan kwam rennen, zijn dikke kop tegen je aanduwde, kroelde en spinde of zijn leven er van af hing. Zijn eigenaardigheden als eerst eten in water weken, pootjes op je rug legde en liefst op je schouder zat. Altijd aanwezig was bij kattenruzies en bemiddelde door er middenin te gaan zitten.

Voorbij.

We missen hem ontzettend.

IC