Onzindelijkheid bij katten


  • We krijgen nogal eens een verzoek om onzindelijke katten op te nemen. Onzindelijkheid bij katten kan veel oorzaken hebben. Allereerst: ga met uw kat naar de dierenarts. Neem wat urine mee, omdat het kan zijn dat uw kat een urineweg ontsteking heeft, blaasgruis of dat er een andere medische oorzaak is waardoor uw kat buiten de bak plast.
  • Als medische oorzaken door de dierenarts uitgesloten zijn kan het dat uw kat door stres onzindelijk is geworden. De kleinste verandering in huis die u zelf niet eens opvalt, kan voor een kat reden zijn om in paniek te raken en te plassen op rare plekjes in huis. Er zijn ook sproeikaters, die hun eigen territorium afzetten door op verschillende plekken wat urine te sproeien. Dat ruik je.
  • Straffen heeft nooit zin, en is zelfs met klem af te raden. Wrijf het beestje nooit met de neus door de plas, dat werkt averechts, poes raakt nog meer gestresst. Maak in ieder geval de ondergeplaste plekken goed schoon met bijv. schoonmaakazijn, leg wat kattenschrikpoeder of aluminiumrepen op de plekken waar poes plast. Verplaats de bak naar de plekken waar poes plast. Het kan helpen, maar daar is geen garantie op te geven. Rust, aandacht en veel liefde maar vooral: geduld want poes plast nooit om u te plagen.
  • In het smoelenboek op deze website kunt u bij Romeo lezen hoe wij het hebben opgelost, dankzij de unieke tip van onze dierenarts.
  • Elke kat is anders, en elke kat heeft eigen gewoontes en behoeften. Alleen uw eigen dierenarts die uw kat goed kent kan u het beste aanraden wat u kunt doen.

Dintelkat kent geen kooien of afgesloten ruimtes. De nieuwkomers gaan een paar dagen in de opvangruimte beneden, of boven. Als we zien dat ontlasting en urine goed is, de kat goed eet, en geen parasieten (vlooien en/of wormen) bij zich heeft mag hij/zij los door het hele huis.

Om die reden is het voor Dintelkat niet mogelijk om onzindelijke katten op te nemen. De mede bewoners nemen het plasgedrag van nieuwkomers over. Ook de vaste bewoners van Dintelkat raken soms wat gestresst omdat er een nieuwkomer bij is gekomen, en voordat we het weten is het huis doordrenkt met kattenplas, en dat willen we niet.

Hoe graag we u ook zouden willen helpen, als Dintelkat naar kattenplas gaat ruiken kunnen we nieuwkomers geen veilige en schone plaats meer bieden om de laatste jaren van hun leven te genieten van rust en aandacht.

Dank u voor uw begrip.

IC