Oud = (G)Fout

 • Iedereen vindt oud fout, maar wil wel graag zelf oud worden. Inmiddels lijkt oud worden een zeer besmettelijke epidemie te zijn waar niemand aan ontkomt. Dat is in ieder geval heel zeker in deze tijd van onzekerheden voor ouderen.
 • Werkend voor onze kattenbende overdenk ik heel wat.

Wat is er allemaal gebeurd de laatste tijd?

 • Het nieuws geeft weer aan hoe duur  ouderen zijn en hoe dement. Er wordt al niet meer gerelativeerd, maar van uitgegaan dat ieder mens van 70 jaar en ouder dement is. En duur. Allemaal potten vol cholesterol, nicotine, zweet, bier en sterke drank.
 • Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat met je 70 e jaar een registratie volgt. Nu ben je niet meer een gewoon mens maar een bejaarde. Dat betekent dat je zeker veel cholesterol in je bloed hebt, te weinig beweegt en eigenlijk zelf geen beslissingen meer kunt nemen.
 • Er komt een kaartje van een bloedprik dienst, en als je geen bezwaar hebt delen ze je in bij de prik controles, 4 x per jaar. Wat een feest, je mag al om half 9 komen, 8 uur is ook goed. Ik had bezwaar, Gelukkig had onze moderne huisarts daar begrip voor. De huisarts verzekerde me dat ze het juist goed bedoelen, omdat ze van ons houden. Daar is die extra zorg voor. Ik snap het en ben dankbaar.

Maar bloedprikken als je niets mankeert vind ik nu weer zonde van het geld.


 • Intussen durf ik amper meer te slapen en ga toch om het kwartier even uit bed, omdat er anders misschien een hartaanval komt en ik wil niet naar het ziekenhuis, want als ik een hartaanval heb word ik niet meer gereanimeerd???

 • Lopen durf ik ook bijna niet meer, en bij het traplopen kijk ik bij elke trede of ik niet misstap. Een misstap betekent in dit geval een serieuze misstap, begaan omdat ik oud ben en natuurlijk ook bijziend, door dementie van de trap gedonderd, en je zult je heup maar breken.
  Dan word je ook al niet meer geopereerd, dat is veel te duur, aangezien ik over een jaar of 10 verondersteld word dood te gaan, want ik slik dan inmiddels zoveel medicijnen en heb zoveel zorg nodig dat het niet meer te betalen is. Volgens de peilingen dan, en iedereen schijnt dat zeker te weten. Wat horen we dat vaak op tv, ik schaam me diep dat ik zoveel geld kost.

U snapt vast dat bovenstaand stukje met een flinke hoeveelheid sarcasme is geschreven.

 • En toch zit er veel waarheid in. Aan alle kanten wordt er OVER ouderen gesproken, OVER ouderen beslist, over leven en over dood. Soms bekruipt me het nare gevoel dat we niet meer welkom zijn in deze wereld van jeugd, schoonheid idealen en toekomst. Jeugd heeft de toekomst, en wie zal de huidige generatie niet het allerbeste wensen? Ik zeker wel, maar als er weer over je rug heen wordt beslist plof ik bijna uit elkaar. Ik plof natuurlijk niet, doodzonde van mezelf, en wat moeten al die oude katten dan zonder vrouwtje die ze een pilletje en voer komt brengen?
 • Ik gun ouderen hun EIGENWAARDE terug, en integratie in een samenleving waar alles over geld schijnt te gaan. 
 • Zou het ooit nog terugkomen Oud = Goud? Respect en gelijkwaardigheid voor ieder mens ook ouderen?

 • Ouderen afhankelijk van een Pensioen zien toch al af. Ze moeten maar afwachten wat er nog overblijft. Dat bejaarden allemaal lange jaren gewerkt hebben is kennelijk vergeten of het mag niet meer gezegd worden. Dat geeft wrevel bij de andere generaties, die elke dag vroeg op moeten om naar het werk te gaan. Met jaloerse blikken naar de oude lullen, die zich nog een keer om kunnen keren in het warme bed. Wat niemand ziet zijn slapeloze nachten omdat veel ouderen van nu piekeren en zoeken naar manieren om de eindjes aan elkaar te knopen, want lenen mogen ze niet meer. Vaak met pijn in de botten door reuma of stijfheid van het zware werk dat ze verrichtten, en blij zijn als het licht wordt en ze op kunnen staan. Weer een dag die doorworsteld moet worden.
 • Ik weet het, er wordt van alles georganiseerd voor eenzame ouderen, dagjes uit, activiteiten, gepland door de overheid omdat ze niet weten wat ze aan moeten met die grijze golf. Goedbedoeld, dat geloof ik stellig, maar verdrietig omdat er echt ouderen zijn die genieten van een dagje met de bus naar de Efteling. De paden op de lanen in, dat zingen ze onderweg. Prachtig, maar is dat een waardige manier van ouder worden?
 • Waar is de tijd dat ouderen gewoon in de straat woonden, en je ouders vertelden dat buurvrouw niet goed meer kon lopen, of je een boodschap voor haar wilde doen. Het was normaal dat er een praatje met ook de oudere buren was, ze leefden gewoon tussen MENSEN in, en spraken mee over de kat van de buren en het ongeluk dat de bakker overkwam. De mazelen van Pietje, en de griep van overbuurman, het woord overbodig en duur kwam niet voor in die tijd. Er werd opgepast als buren eens weg moesten, en ouderen hadden een eigen taak én gezicht in de maatschappij.
 • Ik durf al een tijd mijn eigen haarkleur niet te tonen, dus verf ik er lustig op los. Afgezien dat ik grijs een afschuwelijke haarkleur vind. Want je hoort zomaar bij die 'enge grijze golf' die het land overspoelt en veel geld kost, en jongeren zou beletten een eigen plaats in de maatschappij op te bouwen.
 • Het wachten op ouderdoms vaccinatie duurt best lang.